Element och Temperatur
Temperaturen i lägenheterna ska vara upp till 20-23 grader. Det sitter en termostat på varje radiator som känner av temperaturen i rummet. När den inställda temperaturen är uppnådd, stryps tillförseln av varmt vatten. Då blir elementet varmt upptill och kallt nedtill, för att sedan övergå till helt kallt. Det är helt normalt.
Det är viktigt att termostaten inte täcks över med gardiner eller möbler och att inget varmt står bredvid, till exempel en dator som alltid är på, eftersom termostaten då kan slå av i förtid. För att få en jämn värme måste luften kunna cirkulera.
Vinter
På vintern är det extra viktigt att termostaterna står på max och inte stängs av.
Då luft tas in via fasaden och förbi elementen, där den värms upp, finns det risk för frysning om termostaterna är avstängda.
Följden kan bli att det går hål på elementet vilket leder till vattenskador som då blir ett försäkringsärende för lägenhetsinnehavaren.
Underhåll
Du ska själv då och då vrida termostaten max åt bägge håll för att de rörliga delarna inte ska fastna och för att inte eventuell smuts ansamlas i ledningarna så att varmvattentillförseln stryps helt.
Du kan också lufta elementen med en vanlig skruvmejsel. Se bara till att ha en behållare redo att samla upp vattnet och stänga ordentligt efter dig. Tänk på att elementvatten kan vara svart och missfärgande så ha en trasa till hands.
Vid nästan varje elementen finns ett luftintag och ett luftfilter. Föreningen byter dessa filter ungefär vart annat år så du behöver inte köpa dem själv. Däremot får du gärna dammsuga dem någon gång per år för bättre effekt.
Det finns även filmer att se om filter och element på JMs hemsida.